De scheidsrechter van je hart

Deze overdenking, geschreven door Kaj Ockels, is gemaakt voor het programma Levenswoorden op Groot Nieuws Radio, waar het Evangelisch College wekelijks aan bijdraagt. De overdenking maakt deel uit van de serie Leven in Jezus’ naam. .

Ons leven kan gigantisch beheerst worden. Wanneer we in de ochtend wakker worden, zitten we vaak gelijk al op onze telefoon. We lezen het laatste nieuws, we krijgen mailtjes en berichtjes binnen over allerlei zaken die belangrijk en, vaker nog, onbelangrijk zijn. Ondertussen moet de vaatwasser leeg en moeten de kinderen in de kleren en aan het ontbijt. Tussendoor nog even scrollen over Instagram en Facebook. En dan nog even kijken hoe de aandelen ervoor staan. Zo vullen we ons hart en onze gedachten nog voor we de deur uit zijn. Drukte, stress en chaos heersen in ons hart.  

Vandaag gaan we verder in de brief aan de Kolossenzen en kijken we naar hoofdstuk 3:15:  

Laat de vrede van Christus heersen in uw hart, want daartoe bent u geroepen als de leden van één lichaam. Wees ook dankbaar. 

Paulus schreef de brief aan de Kolossenzen met een duidelijk doel: hij wilde dat de christenen God zouden leren kennen. Door God te leren kennen zouden zij gaan leven zoals het ook past tegenover God. In hoofdstuk 3 beschrijft Paulus hoe dit leven eruit zou moeten zien. Hij geeft een uitgebreide lijst van gedrag dat christenen moeten vermijden en deugden die ze moeten nastreven. En daar hoort Kolossenzen 3:15 ook bij. 

Dat chaos en drukte in ons hart kan heersen is blijkbaar oud nieuws. Anders had Paulus dit niet hoeven schrijven aan de gemeente in Kolosse. Zij hadden dan geen telefoon, maar er heersten blijkbaar genoeg andere dingen in de harten van de mensen. En dan hebben we het nog niet gehad over zaken als geldzorgen, stress, angst, pijn en ziekte. 

Paulus gebruikt hele beeldende taal in dit vers. Het woord dat in vers 15 vertaald is met “heersen” wordt in het Grieks vooral gebruikt in de context van sportwedstrijden: Een scheidsrechter staat op het veld en houdt alles in de gaten. Hij heeft de controle over wat er wel en wat er niet gebeurd. Hij handhaaft de regels om de orde te bewaren. Hij bepaalt hoe de wedstrijd verloopt. Hij heerst. 

En op die manier kunnen heel veel dingen in ons hart ‘heersen’. Dat wil zeggen, als een scheidsrechter de dienst uit maken, bepalen wat er gaat gebeuren, bepalen wat je zegt, wat je denkt en wat je doet. Bepalen hoe je omgaat met de mensen om je heen. Hoe je omgaat met stress en zorgen in je eigen leven, maar ook met conflicten en onenigheden met je collega’s en zelfs je medechristenen. 

En dan geeft Paulus weer een duidelijke opdracht: Laat de vrede van Christus als de scheidsrechter heersen in je hart, en niet alle andere dingen waar je mee bezig kunt zijn, die ruimte opeisen in je gedachten en je gedrag willen bepalen.  

Deze vrede is niet alleen de afwezigheid van conflict, oorlog of ruzie. In de Bijbel is de definitie van vrede dat iets “heel” is. Het verwijst naar volledigheid, welzijn en harmonie. Het kan vrede zijn tussen volken of landen, maar het is ook vrede in het klein, dat een relatie met iemand anders niet gebroken of kapot is, maar juist heel. De vrede van Christus specifiek betekent dat je relatie met God hersteld is en heel is. Het verwijst heel direct naar de verzoening tussen ons en God met het gevolg dat er vrede is in ons hart. 

De vrede van Christus heeft het laatste woord. 

De vrede van Christus is de scheidsrechter die in ons hart op het veld moet staan en alles in de gaten houdt, waar we ons door laten leiden in ons gedrag, in wat we zeggen en wat we denken, en hoe we omgaan met mensen. De vrede van Christus heeft de controle. De vrede van Christus heeft het laatste woord. 

We hebben net gezien hoe ons hart snel beheerst wordt door allerlei dingen die ons bezig houden. Van het nieuws op het journaal tot persoonlijke omstandigheden of zorgen. Ze kunnen bepalen hoe we ons gedragen en wat we doen, wat we zeggen en denken, net alsof het een scheidsrechter is die bepaalt wat er gaat gebeuren. Je hart en gedachten kunnen er vol mee zijn. En daar geeft Paulus de opdracht: Laat de vrede van Christus als scheidsrechter heersen in je hart zijn. Laat het feit dat Jezus jouw relatie met God heeft hersteld, je doen en je laten bepalen. 

Een belangrijk onderdeel van dit vers hebben we nu nog niet besproken. Paulus eindigt dit vers met de woorden “Wees ook dankbaar.” Dit voelt als een staartje dat er nog even bij komt kijken, een kleine bijzaak. Toch is dit een onmisbare toevoeging bij de opdracht de vrede van Christus te laten heersen in je hart. 

Dankbaarheid en de vrede van Christus gaan namelijk hand in hand. Aan de ene kant kun je dankbaar zijn dat de vrede van Christus de regie heeft en dat je daardoor beter bestand bent voor de drukte en chaos die op je pad komt. Aan de andere kant kan dankbaarheid ook helpen de vrede van Christus in je hart te laten heersen: Door een levenshouding van dankbaarheid te cultiveren, wordt je herinnert aan Gods goedheid en trouw. Dankbaarheid verlegt je focus: je kijkt niet langer naar de dingen die fout gaan, maar juist naar de dingen die goed gaan. Je leert vrede te hebben met hoe de dingen gaan. Je wordt steeds meer te-vrede-n.  

En dan praktisch: Hoe ziet het er uit als de vrede van Christus de scheidsrechter in je hart is? Het betekent dat je in elke situatie, hoe stressvol en druk het ook kan zijn, hoe vol je gedachten kunnen zitten, je kunt terugvallen op de zekerheid en vrede die Christus geeft. In plaats van je te laten meeslepen door de chaos om je heen, laat je je leiden door de vrede die voortkomt uit herstelde relatie met God. Dat is niet afhankelijk van externe omstandigheden en niet afhankelijk van hoe je je voelt, maar het is een constante bron van rust en diepgewortelde zekerheid dat God naar je omkijkt en je liefheeft. 

Als je de vrede van Christus wilt laten heersen in je hart, maar je daar ook moeite mee hebt, wil ik je graag een tip meegeven om deze woorden van Paulus te integreren in je dagelijks leven: Neem aan het begin van je dag even de tijd om te reflecteren op de vrede van Christus. Zoek even de rust op om de vrede in je hart te ervaren. 

Stel je ook de vraag: Zijn er delen van mijn leven waar ik me laat leiden door emotie of drukte? Zijn er belangrijke momenten op je dag waar misschien vermoeidheid of stress de touwtjes in handen hebben en je keuzes bepalen. Of zijn er momenten dat ik juist voor de rust en de vrede wegloop door op social media te gaan scrollen? 

Bid God dat juist op die momenten de vrede van Christus de scheidsrechter in je hart mag zijn; dat de vrede van Christus de leiding mag hebben over je gedrag, je gedachten en je spreken. En eindig door God te danken; danken voor Zijn genade, Zijn trouw en Zijn vrede in je leven: “Dank u heer, voor uw vrede. Laat die vrede vandaag mijn doen en laten bepalen.” 

Uitgelichte berichten